Je bent hier: HCNuthVerenigingHistorie
Handige links

Zoeken
Agenda
zo 29  AFGELAST CBT 5
zo 05  ClubBeloftenTraining
zo 19  ClubBeloftenTraining
zo 03  ClubBeloftenTraining
zo 17  ClubBeloftenTraining
zo 24  ClubBeloftenTraining
zo 07  ClubBeloftenTraining
  hele agenda
Uitslagen
Datum  Team   Uitslag  Tegenst.
Alle uitslagen
Recente verslagen
Nog geen verslagen.
Clubcompetitie
1.     meisjes A1 zaal
2.     Jongens B1
3.     Dames 2
4.     Meisjes A1
5.     Meisjes A2

Hele clubcompetitie
Mededelingen
HC Nuth
Adres
Hockeyclub Nuth
Sportpark Kollenberg 1
6361 KA Nuth
Postadres
Postbus 22009
6360 AA Nuth
[email protected]
Historie 
 
 
HCN is opgericht op 30 januari 1985. Vele jaren lang was HCN toch wel het lelijke eendje van de KNHB. Hockeyclub Nuth was lange tijd een van de laatste clubs in Nederland die geen kunstgrasveld had, wat de hockeyprestaties absoluut niet ten goede kwam. Daar stond tegenover dat de club wel een zeer kleine, gezellige, knusse club was en dat er behoorlijk werd gefeest in de veredelde bouwkeet met kleedlokalen zonder douches.
 
In augustus 2003 verhuisde HCN en kreeg de club onderdak op het sportpark ‘Kollenberg’ met moderne hockeyfaciliteiten. Een kunstgrasveld voor de elftalteams en een speciaal kwartveld voor de jeugdzestalteams. Dit laatste dankzij de vooruitziende blik van het bestuur van toen. Het ‘miniveld’ is nog steeds uniek in Limburg.  

Gevolg van deze verhuizing was dat het kleine actieve HCN-kader de jeugd kon trainen in het moderne hockey. Daarnaast timmert HCN sinds 2003 onder andere via de media en diverse specialistische - en binnen Limburg unieke - trainingen stevig aan de weg. Met name Nuth & Omstreken besteedt zeer geregeld aandacht aan HCN, dankzij de vele persberichten die de Nuthse hockeyclub verstuurt. Dat heeft HCN geen windeieren gelegd. In 2003 had de hockeyclub nog maar 135 leden, met nu anno 2013 over de 400.

HCN levert relatief (en vaak ook absoluut) de meeste jeugd af aan de KNHB-selectieteams. Ook heeft HCN als een van de weinige club in Limburg een keepersschool, genaamd ‘Goalie College Nuth’ (GCN). Tevens verzorgt HCN als een van de weinige clubs in Nederland een opleiding voor spelleiders, die de zestalwedstrijdjes begeleiden. Flink wat juniorenteams spelen in de 1ste klasse. Ter vergelijking, een aantal jaren gelden was het al een hele prestatie als een HCN-jeugdteam in de 2de klasse uitkwam. Kortom: een en al hockeydynamiek. 
Verder is HCN ook bijzonder op het vlak van talentontdekking en -ontwikkeling, daarvoor beschikt HCN over de Clubbeloftengroep (CBG). In deze groep is de betere HCN-jeugd van 10 tot en met 15 jaar ondergebracht. Ook talentvolle jeugd van andere clubs is welkom bij de Clubbeloftentrainingen. Zij dienen hiervoor wel trainingslid te worden van HCN. Iedere zondagochtend trainen zij (ruim 35 leden) extra onder leiding van Nuths eigen jeugdinternational, Thijs Bams (20). Vermeldenswaardig over deze CBG is dat bijna 1/3 van hen ook traint bij de Hockeyacademie van Oranje-Zwart in Eindhoven. ‘Hoe zou de lokale voetbalclub het vinden als een paar kinderen van hen waren toegelaten tot de jeugdopleiding van PSV’, stelt Rinke Altink (clusterhoofd Hockey) vragend. ‘Dat zegt toch iets over onze aanpak.’

Al dit succes komt niet zo maar aan waaien, daar ligt een jeugdplan aan ten grondslag met als motto: ‘Samen beter willen worden’. Dat is namelijk wat iedereen kan! HCN eist dus iets van haar jeugd. Verder dient dit jeugdplan om op termijn (5-7 jaar) de seniorenafdeling een extra kwaliteitsimpuls te geven. 

Loopt dan alles op rolletjes? Nee, HCN maakt zich ook zorgen over bepaalde zaken. Gelukkig wordt in de zomer van 2013 een 2e veld (semi-water) aangelegd. Dat is hoognodig want met 26 competitiespelende teams is het overvol en is er ook door de week geen gelegenheid voor specialistische trainingen.

Verder is een jaarlijkse zorg het vinden van kwalitatief goede vrijwillig(st)ers. Een deel van de leden en de ouders wordt steeds eisender en gaat zich steeds consumptiever gedragen. Apart is dan om te constateren dat ze kiezen voor een teamsport, daar ook het belang van inzien, maar als het de persoonlijke doelen hindert, dat inzicht meteen ter zijde schuiven. Wij weigeren als club om mee te gaan in deze hedendaagse consumptiementaliteit ("ik betaal toch contributie, dus de club moet maar...." enz.)

Dat alles neemt niet weg dat we als HCN trots zijn op onze bloeiende vereniging en van mening zijn dat we een sportparel vormen voor Nuth en omstreken.
 
 

Statistieken
zondag 29 maart 2020
Aantal leden (info) 288
Nu online 66
Leden met @ 99,3%
SMS Bereik (teams) 77,8%
Vandaag jarig
  • Brent Bisschops
  • Floor Hamers
Sponsors
Bekijk alle sponsors
facebookLinkedInTwitterKNHB Naar de KNHB site